تصاویر و مطالب زیست شناسی(استان فارس -شهرستان جهرم) درباره وبلاگ به نام خدا . این وبلاگ جهت استفاده همه دوستداران زیست شناسی از راهنمایی تا دانشگاه ایجاد شده (نزدیک به 500عکس از بهترین تصاویر زیست شناسی وبقیه مطالب نوشتاری) امید وارم مورد توجه واقع گردد . هر صفحه این وبلاگ 30مطلب وبقیه با انتخاب شماره صفحه در پایین هر صفحه قابل دیدن خواهد بود؛.مهدی قدرت جهرمی.... ......اللهم صل علی محمد وآل محمدوعجل فرجهم .........التماس دعای خیر آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
نويسندگان پنج شنبه 10 اسفند 1391برچسب:علمی, :: 10:31 بعد از ظهر :: نويسنده : مهدی قدرت جهرمی
تفاوت های فیزیولوژیکی زنان ومردان
1. دستگاه توليد مثل
اساسيترين تفاوت ميان زن و مرد، تمايز دستگاه تناسلي آنها از يكديگر است كه خود خاستگاه تفاوتهاي بسيار ديگري است و از جنس آدمي، دو نوع متمايز با ويژگيهاي جسمي و رواني مختلف پديد ميآورد. رفتار جنسي زن و مرد و نوع تمايلاتشان، تفاوتهاي اساسي دارد و منشأ تفاوت در احكام جنسي ميان زن و مرد در شرع اسلام را از جمله بايد در همين تفاوتهاي طبيعي جست. اگر در احكام تمكين، دفعات مقاربت، جنابت، تعدد زوجات، حرمت مقاربت در دوران قاعدگي زن، منع چند شوهري زن در زمان واحد، تحريم روابط جنسي نامشروع، و... موارد ديگري احياناً تفاوت در برخي احكام شرعي ديده ميشود بيشك به تفاوتهاي جدي طبيعي در بدن و اعصاب و روان آن دو نيز مربوط است. همچنين به احكام بارداري، احكام آميزش، احكام بلوغ، احكام يائسگي، احكام شيردادن، احكام قاعدگي، احكام مربوط به زايمان، احكام نفقه و وظيفة مرد در تأمين اقتصادي زن و مجبور نبودن زن در تأمين مخارج زندگي، احكام ارث و نيز برخي تفاوتها در حدود و ديات و احكام جهاد و... ميتوان اشاره كرد و برخي از علل تفاوتهائي در بعضي از احكام و حقوق را ميتوان در همين تفاوتهاي بيولوژيك و فيزيولوژيك تعقيب كرد. اينك براي روشن شدن اختلافهاي تكويني و طبيعي ميان زن و مرد، به شمهاي از اين تفاوتها اشاره ميكنيم و نظريات گوناگوني كه در جهان علم جديد در خصوص تفاوتهاي زن و مرد مطرح است ارائه ميكنيم:
سلول تخم (اسپرم و تخمك) در دو جنس از نظر شكل، اندازه، تعداد، تحرك و عمر از هم متمايزند. زن در طور دوران باروري حدود 400 تخمك توليد ميكند، حال آن كه در هر بار انزالِ مرد 400 ميليون اسپرم وجود دارد. سلول تخم زن تنها كروموزوم جنسي X (ايكس) دارد، ولي اسپرمها داراي دونوعX و Y (ايگرگ)اند و جنسيت جنين بسته به اين كه كدام يك از اسپرمهاي مرد با تخمك لقاح كند، معين ميشود و زن در پسر يا دختر شدن نطفه نقش چنداني ندارد. بلوغ جنسي به طور معمول در جنس زن زودتر از مرد رخ ميدهد، و صفات ثانويه جنسي در دختران حدود 2 سال زودتر از پسران پديد ميآيد.
توان باروري مرد بسي بيشتر از زن است و تا 80 سالگي و پس از آن ميتواند ادامه يابد، در حالي كه ميتوان باروري زن با يائسگي كه در حدود 50 سالگي رخ ميدهد، پايان مييابد. و بعلاوه عقيمي در زنان بسيار شايعتر از مردان است. در مراحل مختلف آميزش جنسي: مرحله تحريك، ميل به جنس مخالف، مرحله تهييج و استمرار شهوت، مرحله اوج لذت جنسي و نيز ارضاي جنسي و فروكش نمودن شهوت، ميان زن و مرد تفاوتهايي وجود دارد. ميل جنسي مرد شديدتر از زن است و جنبة شهواني بيشتري دارد. زن برايآميزش به عوامل رواني، احساسي، ذهني و فيزيكي نيازمند است. توان آميزش در مرد با انزال پايان مييابد ولي در زن ميتواند بارها تكرار شود.
در دستگاه توليد مثل زن تحولات هورموني و نوسان آنها و تأثير هورمونها بر مغز و ديگر اندامها به ويژه در اعضاي تناسلي، پديدههايي چون قاعدگي آبستني، زايمان، شيردهي و يائسگي را پديد ميآورد، و بر جسم و روان، كار، رفتار و فعاليت زن تأثير ميگذارد. زن با باردار شدن، احساس تماميت و كمال ميكند و حس جاودانگياش ارضأ ميشود. بهترين سن براي بارداري 17 تا 25 سالگي است و در 30 سالگي توان باروري زن كاهش مييابد و در طول دوران بارداري تغييرات زيادي در بدن مادر پديد ميآيد. در حدود 40 تا 50 سالگي با بينظم شدن قاعدگي و قطع آن و پايان كار تخمدانها يائسگي اتفاق ميافتد كه خود از بحرانيترين مراحل زندگي زن است.
2. نقش هورمونها
هورمون، يك رابط يا پيام رسان شيميايي است كه از غدد درون ريز ترشح ميشود، در سراسر بدن انتشار مييابد و بر سلول خاصي (سلولهاي هدف) تأثير مشخص بر جاي ميگذارد و اعمال حياتي بدن را سامان ميدهد.
آ. تستوسترون
هورمون ويژه جنس نر تستوسترون نام دارد كه در سراسر عمر از بيضهها ترشح ميشود و در دوران بلوغ، ميزان آن به سرعت فزوني ميگيرد و باعث تمايزاتي با زن ميشود:
آ/1. تمايز و صفات جنسي
در هفتههاي نخستين رشد، جنين دختر و پسر از نظر اندامها بهم شبيهاند و از دو ماهگي به بعد، هورمون نر ترشح كرده و تفاوتها آغاز ميشود.
رشد سريع قد، بيضهها، آلت، انزال، تمايل به جنس مخالف، روييدن مو در ناحيه زهار، سينه، زير بغل و صورت، پهن شدن شانهها، رشد ماهيچهها و عضلات و بمي صدا از ترشح هورمونهاي مردانه ناشي ميشود.
آ/2. تفاوت در قدرت عضلاني و تركيب استخوانها
قدرت عضلاني زن و مرد نيز بدين علت، متفاوت است و كاركرد بدن زن و مرد را متفاوت ميكند. تستوسترون اثر سازنده پرقدرتي در توليد پروتئين در سراسر بدن دارد، رشد بافتهاي عضلاني را تحريك ميكند، و بر قدرت بدني مرد ميافزايد. تودة عضلاني بدن مرد به طور متوسط 50 درصد بيشتر از بدن زن است، از اين رو مرد براي انجام كارهاي سنگين توانايي بيشتري مييابد.
تستوسترون از عوامل رسوب كلسيم در استخوانهاست و بر اندازه و استحكام آنها ميافزايد، اينكه در مجموع استخوانهاي مرد نسبت به زن درشتتر و با قوامترند، و لگن مرد شكل قيفي مييابد و براي تحمل بارهاي سنگين آمادگي بيشتري دارد، از ترشح اين هورمون ناشي ميشود.
آ/3. پرخاشگري
تستوسترون حالات تهاجمي، رقابتي و پرخاشگري را برميانگيزاند، وجود اين هورمون و نوسان آن گاه مردان را آن چنان خشمناك ميسازد كه ممكن است زندگي خود و ديگران را در خطر اندازند.
آ/4. افزايش گلبولهاي قرمز و متابوليسم پايه
سطح بالاي هموگلوبين و تعداد بيشتر گلبولهاي قرمز در خون مردان ناشي از ترشح آندروژنها در جنس مرد است. تستوسترون حدود 10 تا 15 درصد بر ميزان متابوليسم پايه ميافزايد، اشتها را برمي انگيزد، و از عوامل فزوني نيازهاي غذايي مردان نسبت به زنان به حساب ميآيد.
آ/5. ضخامت پوست
سختي بافت زير جلدي و پوست سراسر بدن مرد ضخيمتر است.
آ/6. بيماريها و ايمني بدن
ميزان كلسترول(LDL) در خون مرد بيشتر است و در فزوني مقدار چربي موجود در گردش خون و نيز رسوب پلاكهاي آترواسكلروزي اثر زيادي دارد و از اين رو بيماريهاي قلبي و سكتة مغزي را در ميان مردان افزايش ميدهد. و از سويي باعث كاهش پاسخ آنتيباديهاست كه خود آسيب پذيري دستگاه ايمني بدن مرد را مينماياند.
آ/7. رفتار و روان
اعتماد به نفس در مرد، بيشتر است و نياز به نوازش و در آغوش كشيده شدن در زنان زياد است.
آ/8. مغز
هورمونها به طور مستقيم سلولهاي مغز را تحريك ميكنند و بين هورمونهاي جنسي و مغز، نوعي تعامل برقرار است. با برداشتن بيضه، به تدريج قدرت ابداع از بين ميرود و فرد به كار و زندگي، كم اعتنا ميشود. تستوسترون در تمركز فكر اثر دارد، از خستگي ميكاهد، و ادامه فعاليتها و اجراي كارها را آسان ميكند.
ب. استروژن
استروژن را ميتوان از هورمونهاي ويژه جنس زن دانست كه در طول عادت ماهانه نوسان دارد، و بيشترين ميزان ترشح آن پيش از تخمگذاري است. استروژن در زندگي زن نقش اساسي و مهم دارد، بيش از 300 بافت مختلف بدن زن براي آن گيره دارد و كمبود آن با تغييرات فيزيكي شديدي همراه است. موارد زير نقشهاي عمدة اين هورمون را مينماياند:
ب/1. صفات ثانويه جنسي و دستگاه تناسلي
ترشح استروژن اندامهاي زنانه را تشكيل ميدهد و رحم، پستانها و اندامهاي تناسلي خارجي زن پس از بلوغ بر اثر افزايش ترشح اين هورمون رشد ميكنند. لگن، پهن و عمق آن كم ميشود، چربي زير پوست افزايش مييابد، و ميل به جنس مخالف پديد ميآيد.
ب/2. آبستني، زايمان و شيردهي
ترشح استروژن به رشد و تكامل غدد آندومتر (لاية داخلي رحم) ميانجامد كه ديواره رحم را براي پذيرش جنين آماده ميكند. و شيردادن طبيعي با مصرف آن متوقف ميشود.
ب/3. استخوانها و مفاصل
استروژن با آن كه در تحريك رشد استخوانها و عضلات اثر دارد و از رشد زياد آنها جلوگيري ميكند. و از اين روست كه به طور نسبي قد زن از مرد كوتاهتر ميماند. كاهش ترشح اين هورمون عامل مؤثري در بروز پوكي استخوان به شمار ميرود، واز روست كه حدود 14 زنان در 60 تا 90 سالگي دچار يك شكستگي در استخوان ميشوند. تحرك و نرمي مفاصل و نرمي و انعطافپذيري بيشتر بدن زنان را ميتوان ناشي از آن دانست.
ب/4. قلب و عروق
استروژن در كاهش چربي خون مؤثر است، و از اينرو بيماريهاي ناشي از تنگي عروق و تصلب شرائين در ميان زنان كمتر است.
ب/5. سيستم ايمني بدن و بيماريها
استروژن مقاومت طبيعي بدن را در برابر بيماريهاي سوخت بالا ميبرد.
ب/6. حس بويايي، پوست، چربي و...
استروژن بر حساسيت حس بويايي ميافزايد و از عوامل رسوب چربي در بدن زنان است و در نرمي و صافي و كم مويي پوست بدن نقش دارد.
ب/7. روان و رفتار
از عوامل اصلي تغيير حالات زنان، نوسان سطح استروژن در خون آنهاست كه در رفتار زن اثر ميگذارد. وقتي ترشح استروژن تنزل مييابد، زن بيتاب ميشود و آرامش روانياش بهم ميخورد.
ب/8. مغز
پيداست كه اثر هورمونها در بدن از طريق تأثير آنها بر مغز است. زناني كه از هورمون استروژن براي جلوگيري از بارداري استفاده ميكنند، علائم خستگي روحي و رواني در آنها بروز مييابد، مطالعات نشان ميدهد كه اين افسردگي بااختلال در متابوليسم مغز ارتباط دارد. تأثير استروژن بر مغز و در نتيجه بروز رفتارهاي خاص در انسان و حيوانات مورد تأييد پژوهشگران است.
ج. پروژسترون
اين هورمون نيز ويژه جنس زن است. و در تنظيم دورة جنسي آماده سازي رحم نقش دارد، ادامه بارداري بدون آن ممكن نيست، رشد غدههاي شيري پستان ناشي از افزايش ترشح آنست. و عامل افزايش حرارت پاية بدن زن در زمان تخمك گذاري ميباشد. پروژسترون يك هورمون آرام بخش به حساب ميآيد و در ايجاد صلح و آرامش در جنس ماده هنگام بارداري نقش دارد و از اين رو برخي از محققان استفاده از آن را براي كنترل رفتارهاي غيرقانوني و تجاوزها مطرح ساختهاند.
پرولاكتين، اكسي توسين، و ريلاكسين نيز از هورمونهايي هس
نظرات شما عزیزان:
پيوندها
تبادل لینک هوشمند |
|||
|